Bucuresti

Anunt Diamant Brol Medical Center

Brol Medical Center este o clinica privata situata in centrul orasului Timisoara avand o experienta de aproape 21 de ani in chirurgia estetica. Incepand din anul 2009 clinica isi desfasoara activitatea intr-un spital ultramodern.
https://www.brol.ro

Tradiții de botez: ce responsabilități au nașii?

Tradiții de botez: ce responsabilități au nașii?

Detalii stire

Categorie
Stiri divertisment
Modificat
acum 1 an si 4 luni
Apartine de
DWF
Vizualizari
473

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Botezul este o tradiție foarte respectată de români, fiind una dintre cele 7 taine ale religiei creștine. El reprezintă înlăturarea păcatului ștrămoșesc cu care ne naștem toți, o curățire a sufletului și unirea cu trupul tainic al lui Hristos. Tradiția spune că Botezul se face la 40 de zile după naștere, dar perioada poate varia în funcție de preferințele părinților, de recomandările preotului dar și de starea de sănătate a copilului.

Cele mai importante persoane de la botez sunt nașii, care vor deveni părinții spirituali și copilului. Asta înseamnă că vor avea responsabilități chiar mai mari decât cele ale părinților naturali, legate de creșterea și susținerea copilului. Nașii au datoria de a-l ajuta pe copil, de a-l sfătui și de a-i fi alături toată viața. În general, părinții aleg o pereche de nași, dar în unele zone ale țării se practică și alegerea a două perechi de nași. Părinții aleg adesea ca nași membri apropiați ai familiei sau prieteni dragi.

Preotul poate solicita ca nașii să fie căsătoriți, deși Biserica acceptă și nași care nu sunt un cuplu. Cu singura condiție, impusă de canonul 53 din Sinodul VI ecumenic, ca nașii care nu sunt căsătoriți atunci când botează copilul, să nu se căsătorească după aceea. Explicația este simplă, prin Taina Botezului, nașii, copilul și părinții copilului sunt legați într-o legătură spirituală de rudenie. Tot tradiția, cere ca nașii de cununie ai părinților să boteze obligatoriu doar primul copil, în timp ce următorii copii pot fi botezați de aceeași nași doar dacă își doresc acest lucru. Uneori și părinții preferă să aibă nași diferiți la copii, iar această tradiție îi scutește de momente neplăcute în relația cu nașii de căsătorie și ai primului copil.

Inainte de Botez, nașii trebuie să se spovedească și să se împărtășească, iar în timpul Botezului, iată care sunt principalele obligații ale nașilor, conform tradiției:

Lumânarea de botez

Este obligația nașului, și reprezintă lumina din sufletul fiecărui prunc botezat în religia creștină. Lumânarea trebuie împodobită cu flori de crin, frunze de ferigă și floarea miresei. Semnificația acestei cerințe este dată de faptul că feriga se pune pentru ca pruncul să aibă spor și să fie sănătos ca bradul, iar crinul este cunoscut ca fiind floarea Maicii Domnului. Floarea miresei are rolul de a-l feri pe copil de cununii legate.

Pânza albă

Obiceiul cere ca nașii să se pregătească pentru înfășatul pruncului în pânză albă necusută și nefinisată, la fel cum a fost înfășat și Domnul Iisus Hristos, Mântuitorul nostru. Această pânză de înfășare ar trebui să aibă 3 m, dar tradiția referitoare la dimensiune nu mai este atât de riguros respectată. Un trusou botez complet conține toate cele necesare conform tradiției.

Cruciulița de argint

După botez, nașa trebuie să înfășeze copilul și să-i pună la gât un lănțișor cu o cruciuliță de argint, din partea ambilor nași.

Băița de a doua zi după botez

O tradiție respectată de români, deși nu are legătura cu botezul creștin și nu este stabilită de Biserică, este băița de după botez. Nașul și nașa vor merge acasă la finuț, a doua zi după botez, iar nașa îi va face prima băiță. După aceea în va îmbrăca cu haine aduse de ea în totalitate (inclusiv prosopul cu care îl șterge, șamponul sau scutecul).

În cădița în care se îmbăiază copilul se pun petale de trandafir, un bănuț de aur sau de argint, puțină miere, orez, o verighetă, puțin lapte, busuioc, mir, apă sfințită și mentă. Fiecare dintre acestea are o simbolistică aparte.Pe toată durata băței, lumânarea de la botez trebuie să fie aprinsă. După ce copilul este îmbăiat nașa îl strigă pe nume și îl unge cu mir. Apa de la băiță se duce afară și se varsă la rădăcina unui copac.

Sursa foto: piqsels.com

Anunt Diamant Bucuresteni.ro - publicitate online

Site-ul bucuresteni.ro este un site care doreste sa promoveze evenimentele din Bucuresti si nu numai, sa puna la dispozitia utilizatorului cea mai performanta harta electronica a Bucuresti-ului, si in acelasi timp sa ofere posibilitatea firmel...
https://www.bucuresteni.ro/site/publicitate/